بنا به اظهار کارشناسان ، گل گاو زبان با نام علمی Echium amoenum گیاهی دو یا چند ساله از تیره? Boraginaceae است که بومی ارتفاعات جنگلهای شمال ایران بوده و از دیرباز در ایران مورد استفاده دارویی قرار می گرفته است.
طبق بررسی های انجام شده، ۵۶ تیره گیاهی با ۱۲۷ گونه درختی و درختچهای و بوتهای و علفی در شمال کشور وجود دارد که از آنها محصولات فرعی به دست میآید.
به اعتقاد کارشناسان بیشتر این گونهها دارای خواص دارویی هستند که با فعالیت علمی و تولید صنعتی میتوان بهره وافری از این بخش به دست آورد.
کارشناسان امر با تاکید بر ضرورت آموزش ، راه اندازی صنایع تبدیلی و بسته بندی مناسب ، بازاریابی و تبلیغات و صادرات گیاه دارویی گل گاوزبان خاطرنشان کردند : با تحقق این موارد علاوه بر اشتغالزایی، می توان بازار مصرف خوبی در جهان به ویژه در کشور های اروپایی به دست آورد.
به گزارش ایرنا ، در حال حاضر در اروپا استفاده از چایی های گیاهی رواج زیادی دارد و عرضه گل گاوزبان به صورت چای کیسه ای و در بسته بندی مناسب، عادت استفاده از این گیاه ارزشمند را رواج می دهد و بازار مصرف پایدار به وجود می آورد.
بنابراین راه اندازی صنایع مربوط به تولید و صادرات گل گاوزبان باعث اشتغال زایی با هزینه نه چندان زیاد و رویکرد مناسب به طبیعت و ارزش های نهفته در آن می شود.
رئیس گروه احیا، توسعه و بهرهبرداری از گیاهان دارویی و صنعتی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور درباره ویژگیهای این گیاه گفت: گل گاو زبان از جمله گیاهان دارویی ˈمجاز به برداشتˈ در سیاستهای ابلاغی بهرهبرداری سازمان جنگلها است.
ˈرسول خانجانزادهˈ در گفت و گو با ایرنا افزود : گلهای این گیاه به تناسب محل رویش در فاصله ماههای فروردین و تیر و به رنگهای صورتی، قرمز، آبی، ارغوانی و بنفش ظاهر میشود.
وی اظهار داشت : گیاه دارویی گل گاو زبان از نظر طب قدیم ایران سرد محسوب میشود و در طب گذشته در درمان بیماریهای مختلف استفاده میشد.
خانجانزاده خاطرنشان کرد : گل گاو زبان حواس پنجگانه آدمی را تقویت میکند و دم کرده? آن نشاط آور است و تنگی نفس و دردگلو را شفا میدهد.
این کارشناس ارشد منابع طبیعی ادامه داد : از برگهای تازه آن برای درمان جوشهای چرکی دهان و درمان برفک استفاده میشود و برای برطرف کردن سرفه ورفع سرماخوردگی، تقویت و درمان ورم کلیه وغده? فوق کلیوی نیز مفید است.
خانجانزاده یادآور شد : از خواص دیگر این گیاه آن است که دلهره و وحشت را از بین میبرد و غم و غصه را کم میکند و برای رفع بیماری کسانی که با خود حرف میزنند سودمند است.
وی تصریح کرد : از دم کرده گل گاو زبان برای آرام شدن اعصاب، تصفیه? خون، درمان برونشیت، سرخک و کاهش تب استفاده میشود .
رئیس گروه احیا، توسعه و بهرهبرداری از گیاهان دارویی و صنعتی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور تأکید کرد : از گلها وبرگهای این گیاه میتوان به صورت چاشنی در نوشیدنیهای تابستانی استفاده کرد.
به گفته? خانجانزاده گلهای این گیاه را میتوان برای تهیه مربا استفاده کرد که این مربا برای افرادی که دوران نقاهت را سپری میکنند و همچنین برای افرادی که حالت ضعف دارند ، بسیار مفید است.
خانجانزاده به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت : مهمترین آفت گل گاو زبان، ˈکرم برگخوارˈ است که بیشترین خسارت خود را در زمان برداشت به گیاه میزند و چون در این زمان مبارزه شیمیایی به صلاح نیست، لازم است از روش مبارزه? زیستشناختی استفاده شود.
به گفته? کارشناسان، گل گاو زبان گیاهی بومی ایران است که فقط در رشته کوه البرز میروید و نباید با گیاه گاوزبان( Borago officinalis) که در اروپا و دیگر مناطق میروید و خواص درمانی آن، گاه متضاد با این گونه است، اشتباه شود.
یکی از کارشناسان ارشد جنگلداری درباره ویژگیهای دیگر گل گاو زبان به خبرنگار ایرنا گفت: گل گاو زبان دارای اندامی پوشیده از تارهای نرم است.
ˈمیثم میار عباسی ˈ افزود : ساقه? این گیاه ، راست یا به حالت خمیده است و برگهای ساده با یک گلبرگ منحصر به فرد دارد.
وی اظهار داشت : این گیاه در منطقه? وسیعی از نواحی شمال ایران دیده میشود و در اکثر مناطقی که ارتفاعی بالاتر از یک هزار و ۷۰۰ متر از سطح دریا دارند میروید.
میار عباسی بیان داشت : گلهای این گیاه با نام ˈگل گاو زبانˈ از کوهستانهای شمال ایران جمعآوری و به بازار عرضه میشود.
این کارشناس ارشد جنگلداری تأکید کرد : گلهای این گیاه به دلیل معرق بودن و خواص دارویی دیگر، قرنها است که در ایران استفاده میشود و به ویژه در برطرف کردن عوارض سرماخوردگی مفید است.
وی افزود : آنچه به نام گل گاو زبان در میان مردم رواج دارد، گلهای خشک شده? این گیاه است و میتوان آن را یک گیاه دارویی اصیل و انحصاری ایرانی دانست.
به گفته? پژوهشگران، جوشانده? گل گاو زبان با عسل برای رفع تنگی نفس تجویز شده است. همچنین جویدن برگ تازه? آن برای درمان جوشهای چرکی دهان اطفال، برفک، سستی بیخ دندان و رفع حرارت دهان و عرق گل گاوزبان برای امراض سوداوی، وسواس و خفقان مفید است.این گیاه دارای منیزیم است و از سرطان پیشگیری میکند.
تحقیقات جدید بیانگر این مطلب است که عصاره? آبی گل گاوزبان، دارویی مؤثر و بیخطر برای درمان بیماران مبتلا به اختلال وسواس اجباری محسوب میشود. گل گاوزبان دارای موسیلاژ، فلاونوئید، آنتوسیانین با آگلیکون دلفینیدین و سیانیدین و به مقدار ناچیز آلکالوئید از دسته پیرولیزیدین است.
گل مرغوب، گلی است که دارای دمگل سفید و گلبرگهای بنفش باشد. برگهای تازه? گل گاوزبان مقدار زیادی ویتامین C دارد.
یکی از کارشناسان گیاهان دارویی درباره? این گیاه گفت: برگها، گلها و سرشاخه? گلدار گیاه، اندامهایی هستند که مورد استفاده? دارویی و صنعتی قرار میگیرند.
ˈ سید محسن رسولی ˈ در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: کاشت این گیاه در زمینهای مرغوب، شخمزده و کوددار انجام میشود و برای این کار در پاییز یا بهار، دانه? گیاه را با دست و یا دستگاههای مخصوص در زمین میپاشند و پس از جوانه زدن و پیدایش گیاه جوان، فواصل آنها را نسبت به هم تنک میکنند تا فاصله هر گیاه با گیاه بعدی ۳۰ سانتیمتر باشد.
وی افزود : روش دیگر آن است که دانهها را با دستگاههای مکانیکی در امتداد خطوطی میکارند و پس از آنکه گیاه جوان حاصل شد، فاصله آنها را برابر ۳۰ سانتیمتر از یکدیگر میکنند که این عمل در اواخر فروردین انجام میشود.
این کارشناس ادامه داد : برگهای این گیاه در اوایل گلدهی جمعآوری میشود و برگهای لکدار یا آفتزده را دور میریزند و باید دقت داشت که چیدن برگها فقط در روزهای آفتابی یعنی زمانی که هوا خشک است انجام شود.
رسولی اظهار داشت: برگ گل گاو زبان دارای بوی ضعیف و بدون مزه است ولی گلهایش طعم لُعابی دارند.
وی یادآور شد : عمل گلچینی در اوایل خرداد صورت میگیرد و گلهای چیده شده را در کنار مزرعه روی پارچه یا سفرههای پلاستیکی به ارتفاع ۲- ۳سانتیمتر پهن میکنند و برای آنکه آفتاب نخورد، روی آن پارچه میاندازند.
این کارشناس گیاهان دارویی خاطرنشان کرد : البته خشک کردن محصول در سایه بهتر است و محصول مرغوبتری خواهد داد.
به گفته? رسولی به هم زدن گلها در هنگام خشک شدن ضروری است و برگهای این گیاه را میتوان همراه با برگهای گل کلم پخت و مصرف کرد.
وی اضافه کرد : برگهای تازه گل گاو زبان دارای مقدر زیادی ویتامین C و از نظر عناصر معدنی به خصوص پتاسیم بسیار غنی است. ک/۴
۶۲۱/۴۰۲
گل گاوزبان ، شفا بخشی با شناسنامه ایرانی -(مصاحبه با خبرگزاری ایرنا) – علوم جنگل
لینک مستقیم خبر:
http://www.irna.ir/View/FullStory/?NewsId=1142867&IdZone=52
انتهای پیام /*